ο κλάδος

Τα πρόβατα εδώ και χιλιάδες χρόνια προμηθεύουν τον άνθρωπο με πολύτιμα αγαθά: το γάλα τους από το οποίο παράγονται μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, το μαλλί τους και το κρέας τους.

Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 8,5 εκατομμύρια πρόβατα τα οποία μας προσφέρουν κυρίως γάλα, κρέας και δευτερευόντως μαλλί. Για εκατοντάδες χρόνια η παραδοσιακή εκτροφή τους σε μικρά κοπάδια, ήταν αυτή που στήριζε την ελληνική ύπαιθρο ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πτώση στην παραδοσιακή προβατοτροφία γιατί, εκτός των άλλων, δεν υπάρχουν νέοι βοσκοί πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τους παλαιούς και να εξελίξουν τον κλάδο.
Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα δημιουργούνται εκσυγχρονισμένα προβατοστάσια που πληρούν αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των προβάτων και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Η μετάβαση αυτή από την παραδοσιακή εκτακτική εκτροφή, στη σύγχρονη ελεγχόμενη αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ελληνική κτηνοτροφία.

Η επιτυχία της απαιτεί:

μελέτη από ειδικούς επιστήμονες για την επιλογή του χώρου και την κατασκευή των άρτιων εγκαταστάσεων.
επιλογή ανώτερων γενετικά ζώων για τη δημιουργία του κοπαδιού.
συνεργασία με καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για τη σωστή λειτουργία της μονάδας σε όλα τα επίπεδα και βέβαια μεράκι και πολλή δουλειά.